Broukey
Jednička v zážitkové hmyzí gastronomii
MOMENTÁLNĚ PRO VÁS PŘIPRAVUJEME E-SHOP S NABÍDKOU NAŠICH NOVÝCH TRVANLIVÝCH PRODUKTŮ
Věříme, že hmyz představuje nejudržitelnější a zároveň nejlevnější zdroj bílkovin s minimálním dopadem na ekosystém naší planety. Věříme, že něco tak malého jako je hmyz, může nastartovat léčebný proces, něčeho tak velkého jako je planeta Země. Navíc díky skvělým nutričním hodnotám se jedná o skutečnou superpotravinu. Hmyz je zkrátka potravou budoucnosti a zároveň návratem ke kořenům lidstva. Chceme být pokrokoví a jít stále kupředu novým výzvám. Broukey je klíč, který odemyká bránu na cestu k lepší budoucnosti, cestu plnou zábavy a objevování zcela nových chutí. Veříme, že Broukey je klíč k lepší budoucnosti.
Ing. Petr Švingr – Absolvent Barového institutu v Nehvizdech u Prahy a profesionální kuchař, který procestoval velkou část Asie kde posbíral inspiraci pro hmyzí gastronomii, kterou dnes prostřednictvím projektu Broukey představuje. Absolvent České zemědělské univerzity v Praze, kde v rámci své diplomové práce zkoumal potenciál hmyzu v českém potravinářství.
Na počátku byla vizionářská myšlenka, která považuje hmyz za potravu budoucnosti, především z hlediska ekonomických a environmetálních aspektů společnosti. Nápad se zrodil již v roce 2013 na akademické půdě České Zemědělské univerzity v Praze, kde si tehdejší student aplikované ekologie Petr Švingr zvolil potenciál hmyzu v potravinářství jako předmět zájmu své diplomové práce. Otázky typu, zda může hmyz zlepšit naše zdraví, nakrmit hladové, omezit ničení životního prostředí a zmírnit utrpení hospodářských zvířat ve velkochovech, tak mohly být podrobeny vědeckému výzkumu. Práce odhalila velmi zajímavé výsledky, lze například konstatovat, že hmyz, může hrát velmi důležitou roli ve zmírnění důsledků globálních změn klimatu. Kromě shrnutí světové odborné literatury, byl prostřednictvím dotazníku ověřen i velký zájem Čechů o entomofágii (využití hmyzu jako potravy pro lidstvo) a tedy velký potenciál pro hmyzí gastronomii a potravinářství v ČR. Projekt Broukey má tak doslova vědecké základy. Původním a stále nejdůležitějším cílem, je tedy to, aby se z hmyzu i v západních částech světa, jednou stala zcela běžná potravina, jako je tomu již dnes na mnoho místech naší planety. Toho chceme docílit prostřednictvím našich akcí, kde chceme určitou exotičnost tedy přitažlivost hmyzu, využít pro první kontakt a pro překonání zábran. Předpokladem a naším přáním je, že zákazník nezůstane pouze u tohoto prvního zážitkového kontaktu a začne se o hmyz jako potravinu zajímat i z širšího úhlu pohledu. V České republice je totiž již dnes mnoho spolehlivých chovatelů i zpracovatelům hmyzu, kteří jsou na velmi vysoké úrovni. Je velká šance, že až lidé pochopí skutečně velký potenciál hmyzu v potravinářství, můžeme být jako Česká republika jedním z hlavních hráčů v nově vzniklém průmyslu.
Po ukončení studia a cestování uspořádal Petr Švingr první akce, kde začal představoval svou vizi mezi první zatím nezasvěcené (hmyzem téměř nepolíbené) české gastro objevitele. V roce 2017 tak byl uspořádán historicky první celodenní hmyzí festival s názvem Hmyzák. Festival se konal ve Vlašimi a pro svůj obrovský úspěch byl uspořádán ještě v letech 2018, 2019, 2021 a 2022. Hmyzák se pravděpodobně ve Vlašimi usadí a již jako tradiční akce bude uspořádán i v dalších letech.
Rok 2020 představuje klíčový zlom. Vzniká projekt Broukey. Důležitým krokem je vstup do Spolku výrobců a zpracovatelů hmyzu, což nám umožnuje používat hmyz od nejlepších českých chovatelů, jejichž chovy splňují ty nejpřísnější zákonné hygienické a veterinární zákonné normy.
Kromě účasti na food festivalech, pořádáme také hmyzí gastro show, workshopy jak vařit z hmyzu, teambuildingové firemní akce, přednášky s ochutnávkou po základních a středních školách a další aktivity. Současně pracujeme na vývoji nejrůznějších trvanlivých produktů z hmyzu, které budeme prodávat na naších akcích a na připravovaném e-shopu.
CO NABÍZÍME
1) Food festivaly, hudební festivaly, cestovatelské festivaly
Letos nás můžete potkat na těchto festivalech. Můžete ochutnat mnoho druhů hmyzu připravených na nejrůznější způsoby.
13.4. Kolín Jarní Street Food Festival
20.4. Třebíč Street Food Festival
4.5. Třeboň Jarní Street Food Festival
8.5. Beroun Street Food Festival (středa, státní svátek)
13-14.7. Český Krumlov Street Food Festival
21.9. Milovice Street Food Festival
26.10. Tábor Podzimní Street Food Festival
2) Live cooking – Hmyzí gastro show
Zajistíme nevšední zábavu spojenou s degustací oblíbených druhů hmyzu. Místo a délku programu si určíte samy. Možno doladit program přímo na míru Vašim požadavkům. Jezdíme po celé České republice. Program může obsahovat: live cooking, ukázku živého hmyzu, pavouků, štírů a švábů, hmyzí faktor strachu, různé soutěže v pojídání různých druhů hmyzu podle stupňů extrémnosti – posouvání hranic, skládání hmyzí maturity.
Určeno pro:
- Firemní teambuildingové akce a firemní večírky
Ideální pro navázání uvolněné atmosféry. V průběhu našich show dochází v kolektivu k překonávání strachu z něčeho nového a pro mnohé extrémního, což současně napomáhá k překonávání počátečních zábran při seznamování a spolupráci. Pro ekologicky zaměřené firmy, je zde navíc příjemný faktor v tom, že pojídání hmyzu je v porovnání s ostatní živočišnou výrobou ekonomičtější, ekologičtější a více etické.
- Soukromé akce, plesy, večírky, narozeniny, oslavy
Vždy dle domluvy. Šitý na míru, počtu, věku a typů účastníků.
- Hmyzí večery pro hospody, bary, restaurace
Zajištění celovečerní zábavy pro hosty společenských zařízení. Vhodné pro speciální akce se záměrem přitáhnutí většího počtu zákazníků, zviditelnění, vhodné zejména pro začínající podniky nebo podniky, které často pořádají speciální akce pro zpestření svého standartního stylu podnikání.
3 Workshop - Vaříme z hmyzu
Ukázka vaření (live cooking) včetně podrobného výkladu. Naučíme Vás minimálně 3 recepty z hmyzu. Vysvětlíme hlavní zásady chovu, přípravy a skladování hmyzu. Osvětlení výhod a nevýhod, které entomofágie (pojídání hmyzu) přináší.

4) Catering
Zajistíme kompletní catering, včetně obsluhy. Procento zastoupení hmyzu v celkovém složení potravin a nápojů – dle domluvy.
5) Přednášky pro školy s ukázkou vaření a ochutnávkou
Program pro základní a střední školy.
Přijedeme k přímo k Vám do školy. Dobu trvání a přesný obsah přednášek je možno po domluvě upravit na míru konkrétní školy.
Program je rozdělený na dvě části: 1 část přednáška (45 min) + ukázka vaření (live cooking) s ochutnávkou (30 min). V případě ochutnávky požadujeme podepsaný formulář od zákonného zástupce, že jeho dítě se může zúčastnit ochutnávky.
Je možno si vybrat z několika typů přednášek:
- Problém globální změny klimatu/ v souvislostech se současnou živočišnou a rostlinnou výroba a co by se stalo, kdyby všichni jedli hmyz + ukázka vaření (live cooking) s ochutnávkou
- Cestovatelská přednáška (O Indii, Novém Zélandu a cestování do zemí, kde se jí běžně hmyz) + ukázka vaření (live cooking) s ochutnávkou
- Volně žijící zvířata, jak jim pomoci a zda vůbec potřebují naši pomoc + ukázka vaření (live cooking) s ochutnávkou
- Povídání o entomofágii obecně + ukázka vaření (live cooking) s ochutnávkou
5) Doplnění programu na Survival kempech a podobných a akcích zabývajících se otázkou přežití či soběstačnosti
Chcete si objednat některou z výše popsaných Broukey služeb?
Kontaktujte nás na 604 388 509 nebo na petr.svi@centrum.cz.